İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » GERİ DÖNÜŞÜMÜN İNANILMAZ ZENGİNLİĞİ

GERİ DÖNÜŞÜMÜN İNANILMAZ ZENGİNLİĞİ

Geri dönüşüm, atık malzemelerin ve bir daha kullanılması mümkün olmayan maddelerin,ürünlerin tekrar işlenmesi ve farklı formlarda tüketici ile buluşmasıdır.

Amaç; kaynakların korunması, israfın önüne geçmekle birlikte, taze hammadde tüketimini azaltarak, enerji kullanımını, hava ve su kirliliğini minumuma indirirek doğaya ve sağlığımıza azımsanmayacak ölçüde katkı sağlamaktır. İnsan  nüfusunun ve atık miktarının hızla arttığı Dünya’mızda geri dönüşüm hepimiz için çok değerli bir kavram ve olmaya devam edecektir.

Geri dönüşüm, modern atık azaltmanın önemli bir bileşenidir ve ” Azalt , Yeniden Kullan ve Geri Dönüştür ” atık hiyerarşisinin üçüncü bileşenidir .(WIKIPEDIA)

Dönüşümün kısa tarihçesinden bahsetmek gerekirse;

Tarih öncesi dönemlerde atık metallerden tekrar malzeme yapılmasına kadar gitmiş olsada,ilk geri dönüşüm Japonya’da 1031’de kağıt geri dönüşümü olarak kaydedildi.

Benjamin Law, geri dönüştürülmüş liflerle işlenmiş yünleri birleştirdi.

Sanayileşme ile beraber atık malzemelerin, 2. el ürünlerin ve atıkların toplanmasını ve yeniden satılmasını da (uygun ürün bulma düşüncesini)beraberinde getirdi.

2.Dünya savaşıyla beraber mali kısıtlamalar ve savaştan kaynaklanan önemli maddi zorluklar, ülkelerin ürünleri yeniden kullanmasını ve malzemeleri geri dönüştürmesini gerektirdi.  Dünya savaşlarının ve neden olduğu kaynak kıtlığı, geri dönüşümün artmasına neden oldu. Geri dönüşüm, insanlara yeniden bir malzeme kaynağı sunduğu için ev atıklarının geri dönüştürülmesi gerekli hale geldi.(WIKIPEDIA)

1970’lerden sonra geri dönüşüm hız kazandı. Birçok madde  cam, kağıt ve diğer metaller, elektronik gibi malzemelerin geri dönüştürülmesine, tehlikeli atıkların da örneğin; pillerin toplanmasına da hassasiyet getirdi.

İyi de bu kadar yazdınız, çizdiniz nedir bunun faydaları diyecek olursanız, aşağıda bulacaksınız.

Bir ton kağıdın dönüşümü ile on yedi ağacın kesilmesini önlemiş oluyoruz; yani oksijen kaynağınızın devamını sağlamaya katkıda bulunuyoruz. Aslında bunu hepimizin geleceği için yapıyoruz.

Dönüşen cam, kağıt, metal, cam, ,demir, pil ,motor yağı, organik atıklar, alüminyum, bakır, ahşap ve bazı elektronik aletler oldukça işlevsel bir şekilde geri dönüşümleri sağlanıyor ve hayatımıza tekrar giriyorlar.

Geri dönüşüme tekstil ürünlerinin de çok büyük katkısı var. Örneğin: Gömlek, t-shirt, pantolon gibi veya ev tekstil ürünleri saymakla bitmez. Sonsuz tekstil ürünü ya çöpe gidiyor, ya lazım olur diye bir yere istifleniyor, ya da temizlik yapmak için yan malzeme olarak varlığını sürdürüyor. Halbuki geri dönüşen her malzemede tonlarca suyumuzun bize kalması hissi çok güzel değil mi?

Ham madde tüketimini azaltarak ekonomimize katkımızı söylemeden olmaz, eğer ham maddemizi geri dönüşüm ürünlerinden sağlarsak, üretim için ham madde arayışına gerek kalmayabilir. Bu zenginlik değil de nedir?

Geri dönüşebilir atıklar tüm dünyada hava, su, kömür, petrol, doğal gaz ve minerallerden sonra yedinci kaynak olarak olarak kabul edilmiş durumdadır.

Çöpte yatan bu değerli kaynaklara dikkat çekmek için “Küresel Geri Dönüşüm Vakfı” ilk kez 18 Mart 2019 tarihini dünya geri dönüşüm günü olarak kutladı.

Almanya’da %70 civarında olan geri dönüşümün Türkiye’de %12 olduğunu ve bu konuda kendimizi geliştirmemizi de gözden kaçırmamamız gerekiyor. 

Ülkeler geri dönüşümü yaygın hale getirmek için vatandaşlarını çeşitli kampanyalarla geri dönüşüme teşvik etmiş, başarılı olmuş ve başka ülkelere ihraç edecek kadar da istikrarlarını sürdürmüşlerdir.

Tüm dünyada geri dönüşüm, kanuni yaptırımlar ile olmazsa olmazlar arasına girerse inanıyorum ki, yaşanabilir bir dünya, sürdürülebilir kaynaklar ve temiz bir doğanın da teminatı olacaktır. Hatta inancım odur ki, geri dönüşüm bu hızda farkındalık yarattıkça, tüm atıklar çok kısa bir süre zarfında sahip olduğumuz en büyük zenginlik olacaktır.

Dönüşebilen güzel bir gelecek yaşamak dileğiyle…